Alle KCE-rapporten
De KCE-rapporten zijn beschikbaar in verschillende formaten en talen. Presentatie en taal van de rapporten
- 2004 (7) 2004-filter toepassen
- 2005 (17) 2005-filter toepassen
- 2006 (26) 2006-filter toepassen
- 2007 (23) 2007-filter toepassen
- 2008 (28) 2008-filter toepassen
- 2009 (19) 2009-filter toepassen
- 2010 (32) 2010-filter toepassen
- 2011 (20) 2011-filter toepassen
- 2012 (21) 2012-filter toepassen
- 2013 (24) 2013-filter toepassen
- 2014 (19) 2014-filter toepassen
- 2015 (23) 2015-filter toepassen
- 2016 (21) 2016-filter toepassen
- 2017 (18) 2017-filter toepassen
- 2018 (8) 2018-filter toepassen
- 2019 (22) 2019-filter toepassen
- 2020 (10) 2020-filter toepassen
- Evaluatie van medische technologieën (95) Evaluatie van medische technologieën-filter toepassen
- Klinische praktijkrichtlijnen (83) Klinische praktijkrichtlijnen-filter toepassen
- Methodologie en databanken (19) Methodologie en databanken-filter toepassen
- Organisatie en financiering van de gezondheidszorg (HSR) (38) Organisatie en financiering van de gezondheidszorg (HSR)-filter toepassen
- Bewegingsstelsel (gewrichten, spieren en beenderstelsel) (16) Bewegingsstelsel (gewrichten, spieren en beenderstelsel)-filter toepassen
- Biologische en genetische diagnostische testen (21) Biologische en genetische diagnostische testen-filter toepassen
- Endocrinologie, diabetes en leverziekten (10) Endocrinologie, diabetes en leverziekten-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie (16) Geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie-filter toepassen
- Geneesmiddelen (31) Geneesmiddelen-filter toepassen
- Geriatrie, chronische ziekten (22) Geriatrie, chronische ziekten-filter toepassen
- Gynecologie, zwangerschap en bevalling (28) Gynecologie, zwangerschap en bevalling-filter toepassen
- Hart- en vaatziekten (29) Hart- en vaatziekten-filter toepassen
- Hematologie en transfusie (9) Hematologie en transfusie-filter toepassen
- Hersenen en neurologische aandoeningen (10) Hersenen en neurologische aandoeningen-filter toepassen
- Huid- en bindweefselziekten (6) Huid- en bindweefselziekten-filter toepassen
- Infectieuze ziektes (18) Infectieuze ziektes-filter toepassen
- Kanker (60) Kanker-filter toepassen
- Medische beeldvorming (16) Medische beeldvorming-filter toepassen
- Neus-, keel- en oorziekten (5) Neus-, keel- en oorziekten-filter toepassen
- Oogziekten (5) Oogziekten-filter toepassen
- Organisatie van de zorg (124) Organisatie van de zorg-filter toepassen
- Pediatrie (20) Pediatrie-filter toepassen
- Pneumologie (7) Pneumologie-filter toepassen
- Preventie, screening en vaccinatie (34) Preventie, screening en vaccinatie-filter toepassen
- Spijsverteringsstelsel (16) Spijsverteringsstelsel-filter toepassen
- Stomatologie en tandheelkunde (5) Stomatologie en tandheelkunde-filter toepassen
- Urologie en nierziekten (14) Urologie en nierziekten-filter toepassen
-
Polyvalente immunoglobulines - deel 2: Gebruik in België
KCE Reports 336A (2020) Immunoglobulines zijn geneesmiddelen die met menselijk bloedplasma worden geproduceerd. Ze worden gebruikt voor de behandeling van aandoeningen die vaak zeldzaam en soms zeer ernstig zijn. Immunoglobulines zijn duur, en het risico op tekorten eraan neemt steeds toe, wereldwijd en in ons land. Er is daarom zeer dringend nood aan een strategie om de voorraad beter te beheren en het gebruik te optimaliseren.
-
Het beheer van de ziekenhuiscapaciteit in België tijdens de eerste golf van de COVID-19 pandemie
KCE Reports 335A (2020) Na afloop van de eerste coronagolf kreeg het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) de opdracht om de werking en de maatregelen van het Hospital & Transport Surge Capacity comité onder de loep te nemen. Vóór de crisis waren er geen plannen om dergelijk comité op te richten, maar bij de uitbraak van de pandemie kwam het tot stand op initiatief van enkele experten van de overheid en het terrein. Bedoeling was dat het adviezen gaf over het beheer van de ziekenhuiscapaciteit.
-
De performantie van het Belgische gezondheidssysteem: evaluatie van de billijkheid
KCE Reports 334A (2020) Spijtig genoeg heeft niet iedereen een goede gezondheid, en dezelfde behoefte aan zorg. In onze Belgische gezondheidzorg, die gebaseerd is op solidariteit, wil men deze ongelijkheid zoveel mogelijk opvangen. Maar krijgen mensen met dezelfde behoefte aan gezondheidszorg er in ons land wel in dezelfde mate toegang toe? Of anders gezegd, is de toegang tot onze zorg billijk? Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ging dit met een nieuwe methode na.
-
De terugbetaling van hoorapparaten en implantaten bij gehoorverlies
KCE Reports 333A (2020) Onze ziekteverzekering (RIZIV) voorziet dat elke persoon met gehoorverlies recht heeft op een (soms gedeeltelijke) terugbetaling van een hoorapparaat. De vraag die zich echter nu stelt is of deze steeds meer gesofisticeerde systemen een echte meerwaarde bieden tegenover de reeds bestaande en terugbetaalde apparaten. Het RIZIV vroeg daarom aan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) om na te gaan of bepaalde gehoorimplantaten doeltreffend zijn, en of de terugbetaling ervan moet worden uitgebreid.
-
Richtlijn voor het rationeel voorschrijven van antibiotica in de tandartspraktijk
KCE Reports R332A (2020) Binnen Europa behoort België nog steeds bij de grootste voorschrijvers van antibiotica buiten het ziekenhuis. Bovendien blijkt dat ongeveer 6% van deze antibiotica wordt voorgeschreven door tandartsen. Om hen aan te zetten antibiotica meer rationeel voor te schrijven, ontwikkelde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), in samenwerking met clinici uit het werkveld en academici, een evidence-based praktijkrichtlijn. Deze bevat aanbevelingen voor het (niet) gebruiken van antibiotica bij veel voorkomende situaties in de tandartspraktijk.
-
Hoe kunnen we ouderenmis(be)handeling in België beter aanpakken?
KCE Reports 331A (2020) Wereldwijd wordt naar schatting één op de zes mensen van 60 jaar of ouder mis(be)handeld, maar slechts één op de 24 gevallen zou worden gemeld. In ons land probeerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) na te gaan wat de detectie en een betere aanpak van ouderenmis(be)handeling belemmert. Vandaag publiceert het een gedetailleerd rapport met voorstellen voor verbetering, en een stappenplan voor alle professionals die met ouderen werken.
-
Een rapport over het Post-Intensive Care Syndroom (PICS) voor huisartsen
Door de COVID-pandemie zijn momenteel alle schijnwerpers gericht op de intensieve zorgen en de sterftecijfers. Maar zelfs bij hun thuiskomst is de lijdensweg voor vele patiënten nog niet afgelopen, en ook de huisartsen staan mogelijk voor een nieuwe uitdaging. De kans bestaat namelijk dat we zullen worden overspoeld door een golf van ‘post-intensieve zorgsyndromen’.
-
Organisatie van de diagnose en behandeling van obstructieve slaap apneu: een internationale vergelijking
KCE Reports 330A (2020) Obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) is een slaapstoornis die vrij veel voorkomt: momenteel volgen er in België bijna 140.000 mensen hiervoor een behandeling. Deze gebeurt meestal met een zogenaamd CPAP-apparaat, dat tijdens de slaap lucht in de luchtwegen blaast. Voor de terugbetaling van deze behandeling moet de patiënt gedurende één nacht worden onderzocht in een slaaplaboratorium van een ziekenhuis om de diagnose te bevestigen. Een tweede nacht in het ziekenhuis is meestal nodig om de behandeling vervolgens aan te passen.
-
Obesitaschirurgie: Organisatie en Financiering van zorg voor en na de operatie
KCE Reports 329A (2020) Ongeveer 1% van de Belgen heeft zich al laten opereren om gewicht te verliezen. Deze zogenaamde bariatrische ingrepen zijn doeltreffend en hebben een langdurig effect, tenminste als de patiënten nadien hun voedingsgewoonten en gedrag levenslang aanpassen. De kans op succes wordt nog groter als ze zich medisch, nutritioneel en psychologisch laten opvolgen, zowel vóór als tot minstens twee jaar na de ingreep.
-
Videoconsultaties in de opvolging van patiënten met een chronische somatische aandoening
KCE Reports 328A (2020) Op vraag van het RIZIV en CHU Namur ging het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) na welk effect videoconsultaties hebben op de gezondheid van de patiënten met een chronische lichamelijke aandoening. Ook werd nagegaan hoe videoconsultaties worden gebruikt in Nederland en Frankrijk. Het KCE stelde vast dat er vandaag geen wetenschappelijk bewijs is voor een verschil tussen videoconsultaties en ‘normale’ consultaties inzake effect op de gezondheid van de patiënten. Zorgverleners bleken wat huiverig om videoconsultaties te gebruiken.
-
Polyvalente immunoglobulines – deel1: een rapid review
KCE Reports 327A (2019)
-
Naar een geïntegreerd prenataal zorgpad voor laag risico zwangerschappen
KCE Reports 326A (2019) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stelt voor om zwangerschappen op te volgen met behulp van een ‘prenataal zorgpad’ voor elke zwangere vrouw, dat is aangepast aan haar specifieke behoeften. Een aantal toekomstige ouders blijkt namelijk niet altijd gemakkelijk zijn weg te vinden binnen het bestaande zorgaanbod. Hierdoor vallen er zwangere vrouwen uit de boot. Andere vrouwen worden dan weer te vaak opgevolgd.
-
Verpleegkundige bestaffing voor een veilige(re) zorg in acute ziekenhuizen
KCE Reports 325A (2019) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en de KU Leuven stelden vast dat een verpleegkundige in de Belgische ziekenhuizen voor gemiddeld 9,4 patiënten moet zorgen. De internationaal aanvaarde norm voor een veilige zorgomgeving bedraagt nochtans ten hoogste 8 patiënten per verpleegkundige. Het KCE pleit er dan ook voor dat de overheid jaarlijks bijkomende middelen investeert, en dat ze erop toeziet dat deze effectief worden gebruikt om het aantal patiënten per verpleegkundige te verlagen en dit op de diensten waar dit het meest nodig is.
-
Cholesterol verlagen met geneesmiddelen? De voor- en nadelen: een hulpmiddel voor huisartsen bij de besluitvorming
KCE Reports 324A (2019) Een kwart van de Belgische 40-plussers neemt statines om het cholesterolgehalte te verlagen. Na een hart- of vaatprobleem (hartaanval, beroerte) bieden statines een duidelijk voordeel. Dit voordeel is echter minder groot bij mensen die dit probleem nog nooit hadden. Bovendien kunnen de geneesmiddelen voor aanzienlijke bijwerkingen zorgen. Daarom moeten hun voor- en nadelen goed tegen elkaar worden afgewogen, vooraleer ze voor te schrijven.
-
De organisatie van materniteiten in België
KCE Reports 323A (2019) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) berekende dat een materniteit jaarlijks minstens 557 bevallingen moet uitvoeren, om de kostprijs per bevalling te kunnen verlagen tot die van de efficiëntere materniteiten, en zonder dat daarbij de goede zorg in het gedrang komt. Verder moet elke vrouw (tussen 15 en 49 jaar) in ons land binnen een veilige tijdslimiet een materniteit met de wagen kunnen bereiken. Op basis van die criteria, dus een gegarandeerde efficiëntie, kwaliteit en toegankelijkheid, zouden 17 kleine materniteiten kunnen worden gesloten.
-
Gezondheidsgeletterdheid: welke lessen trekken uit de ervaring van andere landen?
KCE Reports 322A (2019) ‘Gezondheidsgeletterdheid’ is het vermogen van een persoon om informatie over gezondheid te begrijpen, zodat hij zijn gezondheid en levenskwaliteit kan behouden of verbeteren. In België blijkt 30 tot 45% van de bevolking een problematisch niveau van gezondheidsgeletterdheid te hebben. Vele landen namen al maatregelen om de gezondheidsgeletterdheid van hun inwoners te verbeteren. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) kreeg de opdracht om hun actieplan te onderzoeken, om er lessen uit te kunnen trekken voor een eventueel Belgisch plan.
-
Aanpak van seksueel overdraagbare infecties door de eerste lijn: ontwikkeling van een interactieve consultatietool
KCE Reports 321A (2019) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde een online tool voor het opsporen, behandelen en opvolgen van chlamydia, gonorroe, syfilis, HIV en hepatitis A, B en C. De tool werd samen met mensen van het terrein ontwikkeld en is bedoeld voor zorg- en hulpverleners van de eerste lijn (vooral huisartsen), om te gebruiken tijdens de consultatie. Hij kan gratis worden geraadpleegd via www.soa.kce.be. Meer Lezen...
-
Standpunten van het KCE over het betrekken van patiënten bij beleidsvoorbereidend onderzoek in de gezondheidszorg
KCE Reports 320A (2019) Sinds vijf tot tien jaar worden patiënten wereldwijd vaker betrokken bij wetenschappelijk onderzoek, dat de beleidsmakers moet adviseren bij beslissingen in gezondheidszorg. Toch gebeurt dit nog te vaak ‘omdat het moet’ en wordt er nog onvoldoende rekening gehouden met hun specifieke kennis als ervaringsdeskundige. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ging als eerste Belgische overheidsinstelling na hoe het patiënten zoveel mogelijk structureel en coherent kan betrekken bij zijn studies, en formuleerde hierover 18 standpunten.
-
Asielzoekers: opties voor een meer gelijke toegang tot gezondheidszorg. Een stakeholderbevraging
KCE Reports 319A (2019, 2ed.) Elke migrant die op Belgisch grondgebied aankomt en asiel aanvraagt, krijgt voor de duur van de procedure automatisch toegang tot gezondheidszorg. Verschillende Belgische en internationale rapporten wijzen er echter op dat de toegang tot deze zorg niet voor alle asielzoekers gelijk is. Hierdoor schiet België tekort in het naleven van de internationale verdragen die het mee ondertekende. Aan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) werd gevraagd hoe aan deze situatie kan worden verholpen.
-
Organisatie van geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen in België
KCE Reports 318A (2019) De laatste decennia maakte de Belgische geestelijke gezondheidszorg (GGZ) een aantal hervormingen door. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) werd gevraagd om het GGZ-landschap in kaart te brengen, en om eventuele lacunes en overlappingen op te sporen. De grootste uitdaging blijkt momenteel echter dat de GGZ-behoeften van de Belgische bevolking niet duidelijk zijn, omdat hierover geen betrouwbare cijfers bestaan. Om die reden kon het KCE dan ook niet nagaan of het huidige zorgaanbod afgestemd is op de behoeften.