FOCUS op preventieve geneeskunde

Focus_M_P

Op deze pagina vindt u in enkele kliks alle KCE-publicaties over preventieve geneeskunde. Het eerste deel gaat over screenings, meer bepaald over de verschillende soorten kankerscreenings en cardiovasculaire screening. Het tweede deel heeft betrekking op vaccinatie en het laatste op preventieve maatregelen in huisartsgeneeskunde.


Kankerscreening

PROSTAAT

Het is nu duidelijk dat een systematische screening op prostaatkanker door een meting van het PSA- gehalte niet is aanbevolen. Toch zijn er nog veel patiënten die erom vragen. Het KCE ontwikkelde daarom een brochure om de huisarts te ondersteunen bij een consultatie over dit onderwerp. Het document bevat bruikbare informatie en gevalideerde cijfers waarmee de artsen hun patiënten kunnen helpen bij het maken van een beter geïnformeerde keuze. Het document werd naar alle huisartsen gestuurd met de hulp van Domus Medica.

NB : zie ook de FOCUS pagina die helemaal gewijd is aan prostaatkanker

BORST

1. Het KCE ontwikkelde een aantal neutrale boodschappen voor vrouwen met een « normaal » risico. Er ging vooral veel aandacht naar de duidelijkheid van deze boodschappen, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Het didactisch materiaal is bedoeld voor iedereen die actief is in het domein. Het kan samen met de betrokken vrouwen worden gebruikt, of worden opgenomen in geschreven documentatie.

• Document voor vrouwen 40 tot 49 jaar
• Document voor vrouwen 50 tot 59 jaar
• Document voor vrouwen 60 tot 69 jaar
• Document voor vrouwen 70 tot 79 jaar

2.In België wordt er een georganiseerde screening voorzien voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar, in overeenstemming met de internationale richtlijnen. Het KCE analyseerde in detail de redenen waarom een screening buiten deze leeftijdscategorie wordt afgeraden : 

3. Bepaalde vrouwen lopen een hoger genetisch risico op borstkanker. Voor deze vrouwen zijn meer gerichte screenings gerechtvaardigd, maar dan moeten we nog weten welke. 

NB : zie ook de FOCUS pagina die helemaal gewijd is aan borstkanker

BAARMOEDERHALS

Het KCE voerde een studie uit in samenwerking met het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid en het Kankerregister. Doel was om na te gaan of het, of vanuit een medisch en economisch standpunt, interessant zou zijn om de Pap-test te vervangen door een test die het HPV-virus opspoort.

Screening op cardiovasculaire risico’s

Wanneer een statine voorschrijven als primaire preventie? Doordat ze het cholesterolgehalte in het bloed verlagen, wordt aangenomen dat statines het risico op een hartinfarct en een cardiovasculair accident (beroerte) verlagen. Het gaat hier om primaire preventie, dus gebruik bij mensen die dit soort gezondheidsproblemen nog niet hadden. Maar om na te gaan of statines werkelijk gezondheidsvoordelen bieden, moet men ook rekening houden met hun bijwerkingen. Na het uitvoeren van een HTA-studie, werd een hulpmiddel ontwikkeld voor huisartsen om te gebruiken tijdens de consultatie, om samen met de patiënt een beslissing te nemen over het al dan niet voorschrijven van statines.

Kunnen de zeldzame, maar dramatische gevallen, waar een jonge sporter getroffen wordt door hartfalen, worden voorkomen door een systematische screening ? Om op deze vraag te antwoorden nam het KCE alle wetenschappelijke elementen die vandaag over het onderwerp beschikbaar zijn, onder de loep.

Wat moeten we denken van de talrijke biomerkers die vandaag worden aangeboden om een cardiovasculair risico te voorspellen ? In twee studies onderzochten we de kosten-effectiviteit van een aantal van deze merkers. We vonden echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs van hun klinisch voordeel. Daarom lijkt het ons beter dat het klassieke risicomodel (SCORE) verder wordt ontwikkeld, en dat er nieuwe parameters in worden opgenomen, zoals familiale voorgeschiedenis, een sedentair leven of tabaksgebruik.

Vaccinaties

Het KCE onderzocht in twee studies de doelgroepen voor vaccinatie tegen de seizoensgriep : 

De kosten-effectiviteit van een aantal andere vaccintypes werd onderzocht : 

Andere  preventieve maatregelen 

Published on: 
07-02-2020