Thromboprofylaxie

(Op vraag van de Hoge Gezondheidsraad en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten – april-mei 2020)

COVID-19 verhoogt het risico op trombo-embolische problemen, zowel in de veneuze als in de arteriële circulatie, wat het risico op overlijden aanzienlijk verhoogt.

Op 7 april adviseerde Sciensano om de behandeling te vervangen door orale anticoagulantia bij gehospitaliseerde patiënten (vóór de opname) met curatieve heparine met laag moleculair gewicht. De reden hiervoor was de mogelijke geneesmiddelinteracties en moeilijkheden bij het aanpassen van de dosis orale anticoagulantia. Daarnaast had de Belgische Vereniging voor Trombose en Hemostase (BSTH) algoritmen gepubliceerd voor COVID-19-positieve patiënten in het ziekenhuis (al dan niet op de intensieve zorgen) en voor ambulante patiënten. 

Aangezien de wetenschap voortdurend evolueert, voerden we een snel literatuuroverzicht uit als aanvulling op de reeds bestaande kennis. De conclusie was dat de algoritmen uit de BSTH in overeenstemming waren met de internationale aanbevelingen, maar dat advies voor zwangere vrouwen of postpartum vrouwen ontbrak. Als gevolg daarvan is de BSTH een dringend consensusproces gestart om de algoritmen op punt te zetten, aan te vullen met achtergrondinformatie en met aanbevelingen voor zwangere vrouwen en vrouwen in de postpartumfase.

Download het document : Tromboprofylaxe

Document
Contact
Gudrun Briat (NL)
+32 (0)2 287 33 54
+32 (0)475 27 41 15
JAARVERSLAG
Published on: 
05-02-2021