FOCUS op borstkanker

Focus

Op deze pagina vindt u in enkele kliks alle KCE-publicaties over de opsporing en de behandeling van borstkanker en borstreconstructie na operatie.


Opsporing van borstkanker

Moet ik mij laten screenen op borstkanker of niet ? Wat zijn de nadelen van deze screening? Wat gebeurt er als er iets abnormaals wordt gevonden? Dit zijn maar enkele van de vele vragen die vrouwen zich stellen wanneer hen een borstonderzoek wordt aangeboden, of zelfs voordien al. Hun twijfel is gerechtvaardigd, want borstkankerscreening zorgt voor veel controverse in de medische wereld, en deze wordt soms veel te eenvoudig in de media weergegeven.

In werkelijkheid heeft borstkankeropsporing zowel voor-als nadelen, en het is belangrijk dat elke vrouw hierover duidelijke en neutrale informatie ontvangt, zodat ze een weloverwogen beslissing kan nemen. Deze voor-en nadelen hangen af van de leeftijd van de vrouw en van haar familiale voorgeschiedenis.

Het KCE stelde een aantal neutrale boodschappen op voor vrouwen met een ‘normaal’ risico op borstkanker, dus niet voor vrouwen uit families waar borstkanker vaak voorkomt. Er werd veel aandacht besteed aan de duidelijkheid van de boodschappen, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Het didactisch materiaal is bestemd voor iedereen die actief is in het domein en het kan worden bekeken samen met de betrokken vrouwen of worden opgenomen in geschreven documentatie.

In België is de georganiseerde screening bedoeld voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar, op basis van de internationale richtlijnen. Het KCE onderzocht in detail de redenen waarom borstkankeropsporing wordt afgeraden buiten deze leeftijdsgroep.

Bepaalde vrouwen lopen een verhoogd genetisch risico op borstkanker. De belangrijkste risicofactor is het voorkomen van meerdere gevallen van borst- of eierstokkanker in de familie. Voor deze vrouwen zijn meer gerichte opsporingen nodig, maar we moeten wel weten welke. Wat moet men bijvoorbeeld denken van echografieën die systematisch door bepaalde artsen worden uitgevoerd ?

Behandeling van borstkanker

In samenwerking met het College voor Oncologie voert het KCE een regelmatige update uit van de klinische richtlijnen voor de behandeling van borstkanker, om ze aan te passen aan de meest recente wetenschappelijke bevindingen. De opmerkelijkste conclusies van de laatste versie waren dat okselklieruitruimingen niet altijd nodig zijn en dat het niet zeker is dat het geneesmiddel Avastin® voordelen biedt bij uitgezaaide borstkanker.

Andere rapporten hebben betrekking op zorgkwaliteit en op de kosten-effectiviteit van een aantal geneesmiddelen en diagnostische testen :

Borstreconstructie

In België kiest 1 vrouw op 6 voor een borstreconstructie na kanker. Het gaat om een zeer persoonlijke keuze om zeer uiteenlopende redenen, en de keuzevrijheid mag niet om financiële redenen beperkt worden. Vaak worden voor reconstructies met eigen weefsel aan de patiënte echter “esthetische supplementen” gevraagd. Het KCE voerde een studie uit om te bepalen wat een redelijke en geschikte vergoeding voor de plastisch chirurgen zou zijn voor  dit soort borstreconstructie.

Published on: 
23-10-2018